Podporządkowanie czy płodna wspólnota życia? Kilka słów o powołaniu małżeńskim kobiety i mężczyzny w świetle Ef 5,21–33 - Kotecki, Dariusz (Teologia i Człowiek, 2024)
Autor artykułu analizuje Ef 5,21-33 i zadaje pytanie o istotę powołania małżeńskiego. Egzegeza Ef 5,21-33 prowadzi autora do wniosku, że zostają w tekście podkreślone dwa podstawowe aspekty relacji małżeńskiej: wzajemność i płodność. Małżeństwo jest widziane jako płodne wspólnota czy przymierze miłości. Kobieta i mężczyzna otrzymują model dla swojego życia w Chrystusie, który w wydarzeniu zbawczym: „umiłował Kościół i wydał za niego samego siebie”. Związek Chrystusa z Kościołem prowadzi do „płodzenia” nowych dzieci Boga. Tak jak Kościół się zbawia przez rodzenie nowych członków nowej zjednoczonej ludzkości, tak samo kobieta (ciało męża, odpowiednik Kościoła) zbawia się przez rodzenie dzieci, które są owocem głębokiego i wzajemnego zjednoczenia męża i żony.