Guadalupe, Kibeho, and Gietrzwałd: Gospel Roots and Cultural Interpretations of Marian Apparitions - Seryczyńska, Berenika; Pierzchała, Michał (Teologia i Człowiek, 2024)
Guadalupe, Kibeho i Gietrzwałd: ewangeliczne korzenie i kulturowe interpretacje objawień maryjnych Podjęty temat ma na celu zbadanie, w jaki sposób Maryja w swych objawieniach udziela duchowego wsparcia w kontekście kulturowym. Analizując ewangeliczne przykłady, takie jak interwencja Maryi na weselu w Kanie Galilejskiej oraz jej podróż do Elżbiety, należy dostrzec, że Maryja w swoim ziemskim życiu dostrzegała potrzeby innych i interweniowała w subtelny, ale skuteczny sposób. Te wzorce działania zostaną następnie odniesione do współczesnych objawień maryjnych w wybranych kontekstach kolonialnych: Guadalupe (Meksyk), Kibeho (Rwanda) i Gietrzwałd (Polska). Zostaną one przeanalizowane pod kątem maryjnej troski o ludzi, która w czasach kolonialnych przejawiała się poprzez adaptację form objawień do lokalnych kultur i języków, oferując duchowe wsparcie i pocieszenie w obliczu krzywd związanych z kolonizacją. Badając działania Maryi jako opiekunki w czasach kryzysu, tekst zwraca uwagę na Jej rolę w łagodzeniu skutków przemocy kolonizatorów, wspieraniu lokalnych społeczności i integracji chrześcijaństwa z lokalnymi tradycjami. Wreszcie tekst bada osobę Maryi i Jej postawy jako symbol nadziei i odnowy w obliczu historycznych i duchowych wyzwań.