Od redakcji - Brzeziński, Daniel (Teologia i Człowiek, 2024)
" Drugi numer naszego kwartalnika w 2024 roku rozpoczyna opracowanie ks. Wojciecha Barana, w którym została omówiona kwestia dyspensy od ślubów zakonnych, zawarta w jednym ze średniowiecznych manuskryptów przechowywanych w Bibliotece Jagiellońskiej i podjęta niegdyś przez Benedykta Hessego z Krakowa. Opierając się na myśli Tomasza z Akwinu, Hesse twierdził, że nie ma możliwości dyspensowania mnicha od trzech ślubów zakonnych. Choć ów problem badawczy dotyczy bezpośrednio późnego średniowiecza, to jednak jego istota w odniesieniu do życia monastycznego i zakonnego w Kościele pozostaje wciąż aktualna. W świat średniowiecznej dysputy filozoficzno-teologicznej wprowadza nas również ks. Łukasz Libowski, szukając odpowiedzi na pytanie, jak postrzegali człowieka wiktoryni żyjący w podparyskim opactwie św. Wiktora. Złoty okres rozwoju ich wysokiej kultury intelektualnej i duchowej przypada na wiek XII. Autor – odnosząc się do dzieł Hugona ze św. Wiktora, który stał na czele platońsko-augustyńskiej szkoły wiktorynów i którego idee rozwijali wiktoryni kolejnych generacji – przedstawia człowieka jako homo dynamicus (byt dynamiczny) i omawia owe wymiary ludzkiego dynamizmu w perspektywie scholastycznej. Do średniowiecznej tradycji chrześcijańskiej, ujmującej człowieka w odniesieniu do Boga i stworzonego przezeń świata, nawiązuje także artykuł Katarzyny Górczyńskiej-Sady, stanowiący próbę filozoficzno-teologicznej interpretacji koncepcji ludzkiej duszy na podstawie pism Simon Weil". [fragment "Od redakcji"]