Theological Aspects of Service in the Fire Brigade - Lisica, Jarosław (Teologia i Człowiek, 2024)
Teologiczne aspekty służby w straży pożarnej Artykuł eksploruje teologiczne aspekty służby strażackiej, podkreślając jej interdyscyplinarny charakter. Służba strażaka, choć zdominowana przez czynniki techniczne i ratownicze, niesie ze sobą liczne wyzwania moralne, etyczne i duchowe. Omówiono teologiczne fundamenty tej profesji, praktyczne aspekty teologiczne związane z radzeniem sobie z traumą, stresem oraz budowaniem wspólnoty, a także współczesne wyzwania, takie jak dylematy etyczne i rola kapelanów. Wnioski zwracają uwagę na konieczność dalszej refleksji i badań nad teologicznymi wyzwaniami w pracy strażaków, aby lepiej wspierać ich w tej odpowiedzialnej misji.