Problem Trzech Miast: O warunkach dialogu między wiarą, nauką i techniką - Machinek, Marian Szczepan (Teologia i Człowiek, 2024)
Do Tertuliańskiej diady Aten i Jerozolimy, która symbolicznie określa relację wiary i rozumu, a tym samym teologii i nauki, należy współcześnie dodać jeszcze trzecie „Miasto”: Dolinę Krzemową. Oznacza ona nowy typ związku nauki, techniki i obrazu świata, który z jednej strony stanowi istotne wezwanie dla refleksji filozoficznej i teologicznej, z drugiej zaś wykazuje tendencje do formułowania tez filozoficzno-teologicznych. Celem niniejszego artykułu jest analiza wybranych przeszkód w owocnym dialogu trzech „Miast”, który jest nie tylko możliwy, ale także niezbędny. Zakłada on przede wszystkim przestrzeganie granic metodologicznych, bez czego niemożliwe jest ustalenie punktów stycznych między tymi trzema spojrzeniami na rzeczywistość. Dialog wymaga otwarcia i wzięcia pod uwagę nie tylko najnowszych wiedzy naukowej i dociekań filozofii, ale także współczesnych koncepcji teologicznych, szczególnie tych dotyczących Stwórcy i stworzenia świata. W ponad trzydzieści lat od ogłoszenia encykliki Jana Pawła II Fides et ratio o wzajemnej relacji wiary i rozumu warto ponownie postawić pytanie o warunki dialogu Jerozolimy, Aten i Doliny Krzemowej.