Kościół wspólnotą słuchającą w liturgii - Rostowska, Aleksandra (Teologia i Człowiek, 2024)
Przestrzenią, w której Kościół słyszy słowo i na nie odpowiedzieć, jest liturgia. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie spójnej teologii Kościoła jako wspólnoty słuchającej oraz wskazanie kluczowych momentów akcji liturgicznej, w których kwestia ta się urzeczywistnia. W liturgicznym dialogu słowo staje się nośnikiem treści. Muzyka liturgiczna jako przejaw ekspresji człowieczeństwa jest wyrazem świętowania całej wspólnoty Kościoła. Śpiew jest znakiem zjednoczenia w modlitwie Ludu Bożego. Dzwony i dzwonki uwrażliwiają wiernych na najważniejsze momenty celebracji. Obecne w liturgii dźwięki i słowa muszą zostać dopełnione przez momenty milczenia, które kreują przestrzeń oczekiwania na słowo Pana. Kościół, kierując swe modlitwy ku Bogu, staje się wspólnotą w pełni słuchającą.