Czy rodzina przemija? Definicja i przyszłość rodziny według Kościoła Ewangelickiego w Niemczech (EKD) w perspektywie ekumenicznej - Składanowski, Marcin (Teologia i Człowiek, 2014)
Dnia 19 czerwca 2013 roku w Berlinie przedstawiciele luterańskiego Kościoła Ewangelickiego w Niemczech (Evangelische Kirche in Deutschland, EKD) zaprezentowali obszerny dokument zatytułowany Zwischen Autonomie und Angewiesenheit. Familie als verlässliche Gemeinschaft stärken. Eine Orientierungshilfe des Rates des Evangelischen Kirche in Deutschland (Między autonomią a zależnością. Umacnianie rodziny jako trwałej wspólnoty. Wskazania Rady Kościoła Ewangelickiego w Niemczech). Niektóre treści tego tekstu wywołały poruszenie w kręgach katolickich i prawosławnych. Krytycy dokumentu zarzucają Radzie EKD, że zerwała z biblijnym obrazem rodziny, który przez wieki, pomimo podziałów wśród chrześcijan oraz związanych z nimi rozbieżności teologicznych, był jednomyślnie wspierany przez wszystkie Kościoły i Wspólnoty kościelne na Zachodzie i na Wschodzie. W tym kontekście artykuł analizuje strukturę, teologiczne i społeczne podstawy dokumentu oraz jego znaczenie ekumeniczne