“Voluntary and Unlawful Abandonment of the Sacred Ministry” in the Light of the Revised Provisions of Canon Penal Law in the 1983 Code of Canon Law - Kiełpiński, Krzysztof Marek (Teologia i Człowiek, 2024)
„Porzucenie dobrowolne i bezprawne świętej posługi” w świetle znowelizowanych przepisów kanonicznego prawa karnego w Kodeksie Prawa Kanonicznego z 1983 roku Tematyka zaprezentowana w artykule ma przybliżyć czytelnikowi działania ustawodawcze papieża. Warto podkreślić, że od momentu promulgacji Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 roku, aż dotąd nie przeprowadzono nowelizacji prawa karnego, na tak szeroką skalę. Przedstawiona analiza kanonu 1392 KPK miała na celu pokazać pozytywne skutki przeprowadzonej nowelizacji. Stworzono artykuł, który szczegółowo opisuje interesującą nas problematykę. Celem autora było ukazanie porzucenie świętej posługi przez osobę duchowną jako przestępstwa. W związku z tym wyjaśniono kluczowe pojęcia, przeprowadzono analizę przedmiotowego i podmiotowego wymiaru przestępstwa. Ponadto w ostatniej części studium przedstawiono sankcje karne i działania władzy kościelnej. Do stworzenia powyższej narracji wykorzystano różne metody badawcze m.in. dogmatyczno-prawną, historyczno-prawną, filologiczną, analityczną oraz syntetyczną.