Teologiczno-dogmatyczne ujęcie sakramentu małżeństwa w twórczości ks. Czesława Rychlickiego - Kućko , Wojciech (Teologia i Człowiek, 2023)
Głównym celem artykułu jest próba syntetycznego ujęcia sakramentu małżeństwa w pismach ks. Czesława Rychlickiego (1939–2022), profesora teologii dogmatycznej. Jego poszukiwania w tej kwestii skoncentrowane były wokół zgłębiania kwestii sakramentalności przymierza małżeńskiego i jego implikacji teologiczno-duszpasterskich. W artykule omówiono również kwestię miłości małżeńskiej jako fundamentu relacji rodzinnych oraz innych tematów dotyczących małżeństwa, które rozważał Dogmatyk z Płocka.