Baptysterium jubileuszu 900-lecia chrztu Pomorza w kościele pw. św. Jana Pawła II w Szczecinie: Założenia teologiczno-historyczne w kompozycji rzeźbiarskiej chrzcielnicy - Krzystek, Andrzej (Teologia i Człowiek, 2023)
Projekt i realizacja chrzcielnicy wiążą się z jubileuszem 900-lecia chrztu Pomorza Zachodniego, który upamiętnia misję chrystianizacyjną św. Ottona biskupa bamberskiego z lat 1124-1125 i 1128. Przedmiotem tego studium jest baptysterium, jego miejsce w przestrzeni liturgicznej, forma, ikonografia inspirowana teologią i historią, a także hermeneutyka teologiczna. Ikonografia historyczna upamiętnia ojców chrztu: św. Ottona i władców Bolesława Krzywoustego i Warcisława I. Połączenie treści teologicznych i historycznych sprawia, że chrzcielnica z jej przesłaniem jest swoistą katechezą, a także lekcją historii i kultury. Jako projekt badawczy: Baptysterium jubileuszu 900-lecia chrztu Pomorza, uzyskał akceptację Ministerstwa Edukacji i Nauki i został włączony do projektu naukowo-edukacyjnego: Chrzest Pomorza w dziejach Polski i Europy. Jubileusz 900-lecia.