Struktura i funkcjonowanie kurii diecezji chełmińskiej w Pelplinie za czasów biskupa Anastazego Sedlaga (1834–1856) - Jodkowski, Marek (Teologia i Człowiek, 2024)
W 1835 r. biskup chełmiński Anastazy Sedlag wydał instrukcję dotyczącą funkcjonowania centralnych urzędów administracji kościelnej. Zgodnie z jej zapisami, przypieczętowano podział kurii diecezjalnej na dwa wydziały: wikariat generalny i konsystorz biskupi. Podział kompetencji urzędników merytorycznych gwarantował efektywne procedowanie spraw urzędowych. W instrukcji położono nacisk na kancelaryjny obieg dokumentów, a zwłaszcza proces wydawania decyzji, w tym dekretów. Znalazły się w niej również wskazania dotyczące tajemnicy służbowej, czy też działań na wypadek pożaru. Zastosowane w niej rozwiązania gwarantowały sprawne zarządzanie diecezją, a także przyczyniły się do rozwoju nowoczesnej registratury.