The Pastor as the Father of the Parish - Lipiec, Dariusz (Teologia i Człowiek, 2024)
Proboszcz jako ojciec parafii Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie proboszcza jako ojca. Konieczność bycia ojcem dla poszczególnych parafian i wspólnoty parafialnej wynika z nauczania Kościoła. Ojcostwo prezbitera opiera się na podstawach teologicznych, przede wszystkim patrylogicznych. Wynika ono z wewnątrztrynitarnych relacji Ojca z Synem i Duchem Świętym oraz z wynikających z nich relacji Ojca z ludźmi. Potrzeba realizacji posługi proboszczowskiej na sposób ojcowski wynika również ze współczesnych uwarunkowań duszpasterskich. Składają się nań oczekiwania wierzących, aby proboszcz miał z nimi osobiste relacje o charakterze ojcowskim oraz potrzeba budowania wspólnot chrześcijańskich na bezpośrednich relacjach między poszczególnymi ich członkami.