Lektorat jako najstarsza niższa posługa Kościoła - powstanie i wczesny rozwój - Makowski, Dawid (Teologia i Człowiek, 2024)
Prezentowana praca ma na celu zwrócenie uwagi na powstanie i wczesny rozwój posługi lektoratu. Wskazuje ona na przedział pomiędzy II a IV w., kiedy to posługa lektoratu przynależała do wiernych świeckich i nie była jeszcze sklerykalizowana. W artykule podjęto próbę ustalenia przyczyn oraz datacji powstania pierwszej niższej posługi Kościoła, wskazując jednocześnie na jej wczesny rozwój. Dzięki temu możliwe jest zauważanie, dlaczego stopień ten jest do dzisiaj wspólnym urzędem Kościoła zachodniego oraz Kościołów wschodnich.