Od redakcji - Brzeziński, Daniel (Teologia i Człowiek, 2023)
Niniejszy numer naszego kwartalnika w znacznej mierze poświęcamy problematyce powiązań teologii ze sztuką. Trzy artykuły opublikowane w dziale „Teologia” dotyczą: odniesień liturgii i teologii liturgii do architektury, wykładni dogmatycznej i zastosowania prawodawstwa w malarstwie ikonograficznym oraz kultu świętych w muzyce i malarstwie. W tym dziale znajduje się również tekst, który podejmuje kwestię roli chrześcijańskiej idei wcielenia w dyskursie dotyczącym perspektywy społeczeństwa postludzkiego, a zwłaszcza integracji umysłów w technologicznej osobliwości. W dziale „Ekumenia” prezentujemy ciekawy artykuł, w którym przedstawiono tematykę komunikowania religijnego, społecznego i politycznego w czasopiśmie wyznaniowym na przykładzie mariawickich czasopism.