The Sacraments at the Service of Communion in Unity with the Eucharist - Kwiatkowski, Dariusz (Teologia i Człowiek, 2023)
Sakramenty w służbie komunii w jedności z Eucharystią Artykuł ukazuje jedność teologiczną i celebracyjną Eucharystii z sakramentami w służbie Komunii, czyli z sakramentem święceń i sakramentem małżeństwa. Sprawowanie tych sakramentów w jednej celebracji liturgicznej wynika nie tyle z przepisów rubrycystycznych ale z ich ontologicznej jedności. Jest to bardzo czytelne w przypadku sakramentu święceń, gdyż został on ustanowiony wspólnie z Eucharystią. Źródłem łaczącym oba sakramenty jest Jezus Chrystus – Najwyższy Kapłan i jednocześnie Ofiara złożona przez Niego na krzyżu. Nie może być Eucharystii bez kapłaństwa i kapłaństwa bez Eucharystii. Sakrament małżeństwa będący znakiem Nowego Przymierza również prowadzi do Eucharystii, która to przymierze celebruje i uobecnia w sakramentalnych znakach. Miłość Chrystusa uobecniająca się w Eucharystii, umacnia i uświęca miłość nowożeńców, wyznawaną w sakramencie małżeństwa. Oznacza to, że nigdy nie powinno się traktować mszy świętej jako specjalnego dodatku do celebracji sakramentu małżeństwa. Komunia eucharystyczna bowiem tworzy i buduje komunię małżeńską.