Od redakcji - Brzeziński, Daniel (Teologia i Człowiek, 2022)
"Ostatni w 2022 roku tom naszego kwartalnika rozpoczynamy od ważnej dla historii i teologii liturgii, zwłaszcza dla heortologii, problematyki dotyczącej anamnetycznego wymiaru tzw. świąt idei. Owe obchody wynikają głównie z dogmatycznej refleksji nad Objawieniem, a niekiedy także z objawień prywatnych i nurtu pobożnościowego danej epoki, i nie stanowią wprost liturgicznej pamiątki konkretnego faktu zbawczego. Stąd rodzi się wątpliwość, czy są one – a jeśli tak, to w jakim sensie – anamnezą Misterium Chrystusa? W artykule ks. Daniela Brzezińskiego – wobec wielu nieporozumień i niejasności zgłaszanych w tej kwestii nawet w poważnej literaturze przedmiotu – można odnaleźć niezbędne wyjaśnienia i doprecyzowania. Zagadnień z zakresu liturgiki dotyczy również – jakże aktualne szczególnie w dobie kryzysu wiary i tożsamości chrześcijańskiej – opracowanie ks. Bogusława Miguta traktujące o celu Eucharystii w ujęciu współczesnej teologii liturgicznej (zarówno szkoły rzymskiej, jak i amerykańskiej), która łączy w sobie zbawcze misterium Chrystusa, jego celebrację i życie chrześcijańskie. [...]" (Fragm. Od redakcji)