Znaczenie wiary w procesach wychowania i nauczania w świetle Listu do diecezji rzymskiej o pilnej potrzebie wychowania papieża Benedykta XVI - Kaczorowski, Grzegorz (Teologia i Człowiek, 2022)
Koncepcja wychowania i nauczania w ujęciu papieża Benedykta XVI stanowi szczególną wartość i inspirację do podejmowania dyskusji na temat współczesnego wychowywania i nauczania w rodzinach, szkołach, instytucjach o charakterze pedagogicznym. Jego koncepcja zbudowana jest na gruncie wielkiej tradycji pedagogicznego myślenia w Kościele katolickim, a zarazem wpisuje się w aktualne uwarunkowania egzystencjalne współczesnych ludzi. Dla Benedykta XVI istotne znaczenie w procesach wychowania i nauczania chrześcijańskiego ma wiara i jej rys osobowy. Papież w Liście do diecezji rzymskiej o pilnej potrzebie wychowania wskazuje na konkretne warunki wychowania chrześcijańskiego, zarówno w odniesieniu do wychowywanych auczanych, jak i wychowujących auczających, a są nimi: bliskość i zaufanie, wielkie pytanie o prawdę, zdolność do miłości, znalezienie właściwej równowagi między wolnością i dyscypliną, autorytet, poczucie odpowiedzialności i niezawodna nadzieja. Według papieża Benedykta XVI pełna edukacja, powinna zatem opierać się na bezpośrednim i osobowym spotkaniu z człowiekiem, na świadectwie, na autentycznym przekazie wiary, nadziei i miłości oraz wypływających z nich wartości.