Adaptations in the Polish Rites of the Sacrament of Marriage - Kołodziej, Marcin (Teologia i Człowiek, 2023)
Adaptacje w polskich obrzędach sakramentu małżeństwa Jednym z postulatów Soboru Watykańskiego II była konieczność rewizji używanych dotychczas ksiąg liturgicznych. Temu dziełu – jako pierwszy – został poddany rytuał sakramentu małżeństwa. Przygotowano najpierw editio typica, a po promulgacji Kodeksu prawa kanonicznego w 1983 roku, Stolica Apostolska opublikowała drugie wydanie wzorcowe przedmiotowego rytuału. Na podstawie księgi łacińskiej opracowano polską wersję obrzędów sakramentu małżeństwa, korzystając przy tym z historycznych agend krajowych. Konferencja Episkopatu Polski – na mocy uprawnień, udzielonych przez pracodawcę – włączyła do rytuału charakterystyczne dla Polski adaptacje liturgiczne. Przy zachowaniu wskazań zawartych w editio typica, uwzględnione zostały utrwalone dlatego kraju już formuły i ceremonie.