Pisarze asyryjscy związani z miastem Nisibis: ich życie i dzieła - Abdalla, Michael (Teologia i Człowiek, 2023)
W opracowaniu przedstawiono w zarysie miasto Nisibis i jego szkołę oraz związanych z nim pisarzy i ich dorobek. Mało które miasto bliskowschodnie odegrało tak dużą rolę w chrześcijaństwie w ciągu IV-VII w. jak Nisibis. W nim urodzili się i działali św. Jakub (†338), aktywny uczestnik soboru nicejskiego (325) i św. Efrem (†373), pierwszy i powszechnie uznany poeta chrześcijański. Prężnie działająca w mieście szkoła wyższa wykształciła dziesiątków myślicieli i ludzi pióra, w tym 10 patriarchów i 60 biskupów i już w V wieku Nisibis nazwano ܐܡܐ ܕܝܘܠܦܢ̈ܐ Emma d-Yulpāne (Alma Mater). Zestawienie pisarzy sporządzono chronologicznie, ograniczając się tylko do Kościoła Asyryjskiego. Napisane przez nich dzieła pozwolą wyrobić pogląd o tematyce, którą się zajmowali, będącej odbiciem warunków życia duchowego nie tylko ludzi Kościoła, lecz także społeczności wiejskich i wiejskich. Przekonamy się też, jaką rolę odegrali w dyplomacji i w dialogu międzykulturowym jako pomost między Bizancjum i Persją.