Od redakcji - Brzeziński, Daniel (Teologia i Człowiek, 2022)
"[...] Różne formy spotkania może przybierać wolontariat. Sebastian Kießig i ks. Ireneusz Celary dzielą się pogłębionymi teologicznie obserwacjami na temat wolontariatu wolnych społeczeństw obywatelskich Polski i Niemiec. Zestawiają formy kościelnego zaangażowania duszpasterskiego i charytatywnego w obu krajach oraz przedstawiają wypływające z ich refleksji wnioski duszpastersko-teologiczne. [...]" (fragm. "Od redakcji")