Family Counseling for the Polish Community in France: Is It Needed and Is It Possible? A Report from Research on Polish Catholics in France - Słowik, Małgorzata (Teologia i Człowiek, 2022)
Poradnictwo rodzinne dla Polonii francuskiej – czy potrzebne i czy możliwe? Raport z badań nad polskimi katolikami we Francji Życie Polaków na emigracji, choć wydaje się łatwiejsze na poziomie ekonomicznym, to nie wyklucza przeżywania trudnych sytuacji rodzinnych. Emigracja nie zawsze sprzyja rozwiązaniu takich problemów, czasem przeciwnie: zaostrza „stare” problemy lub generuje nowe. W polskich rodzinach polonijnych, mogą zderzać się różne postawy wobec wartości i stylów życia na obczyźnie. W specyficznym położeniu znajdują się ponadto ci, którzy weszli w tzw. związki mieszane (pod względem kulturowym czy wyznaniowym). W literaturze i badaniach naukowych nad Polonią można znaleźć niewiele informacji o życiu rodzinnym emigrantów, w tym Polonii francuskiej, której dotyczy ten tekst. Prezentowany tekst oparto na przeprowadzonych w latach 2019–2020 badaniach, których celem było określenie potrzeb i możliwości rozwoju poradnictwa rodzinnego dla Polonii w strukturach Polskiej Misji Katolickiej we Francji. Problemy badawcze wyrażono w pytaniach: Jakie są problemy rodzinne Polonii francuskiej w opinii badanych osób? Na jaką pomoc w zakresie poradnictwa rodzinnego mogą liczyć rodziny polonijne we Francji? Jaką ofertą z zakresu poradnictwa rodzinnego zainteresowane są osoby badane? Czy osoby badane są gotowe ponosić koszty za uzyskiwaną pomoc w zakresie poradnictwa rodzinnego? Jakie są możliwości i utrudnienia w organizowaniu poradnictwa rodzinnego dla Polonii we Francji? Chcąc rozwiązać powyższe problemy, posłużono się metodą sondażu diagnostycznego z zastosowaniem technik: ankiety, wywiadu swobodnego, wywiadu pogłębionego i zogniskowanego wywiadu grupowego. W rezultacie badań stworzono „mapę problemów rodzinnych” doświadczanych i/lub obserwowanych przez badanych, określono ich zapotrzebowanie na poradnictwo rodzinne oraz określono możliwości i utrudnienia w organizowaniu poradnictwa rodzinnego w strukturach PMK we Francji. Wyniki przeprowadzonych badań są reprezentatywne dla tej części francuskiej Polonii, która deklaruje wyznanie katolickie.