Formacja pastoralnoteologiczna kleryków w świetle "Ratio institutionis sacerdotalis pro Polonia" z 2021 roku - Kurosz, Jolanta; Wielebski, Tomasz (Teologia i Człowiek, 2021)
Obowiązujący od 1 października 2021 roku dokument Droga formacji prezbiterów w Polsce. Ratio institutionis sacerdotalis pro Polonia staje się bodźcem do postawienia pytania o to, jak powinna wyglądać formacja pastoralnoteologiczna kleryków w seminariach w Polsce. Dokument wskazując na konieczność integralności całej formacji kandydatów do kapłaństwa, zwraca uwagę, że ma ona być osiągnięta przez harmonijne powiązanie czterech jej wymiarów: ludzkiego, duchowego, intelektualnego i duszpasterskiego, podkreślając konieczność jej nachylenia duszpasterskiego (por. RISP 74; 80; 463). Prowadzone rozważania zawarto w trzech punktach. Po przedstawieniu celu formacji (1) ukazano jej etapy (2), a następnie podjęto refleksję nad całym procesem kształcenia dokonującym się w jej ramach (3).