Realism of Political Activity in the Teaching of Pope Francis - Szulist, Janusz (Teologia i Człowiek, 2021)
Realizm działalności politycznej w nauczaniu papieża Franciszka Artykuł prezentuje postulat realizmu politycznego w obliczu trendów populizmu oraz liberalizmu. Papież Franciszek podkreśla konieczność przywrócenia porządku społecznego, którego działanie będzie oceniane z perspektywy dobra wspólnego. Osoba stanowi nadrzędną wartość społeczną niepodlegającą prawom wymiany. Ów wyjątkowy status człowieka uzasadnia bezinteresowność w działaniach jako długofalowy środek mający na celu przywrócenie sprawiedliwości społecznej. Wychowanie, będące formą kształtowania osobowości, jest w tym układzie tożsame z procesem humanizacji świata, gdzie człowiek jest coraz bardziej świadomy swojej podmiotowości. Ideologie populizmu i liberalizmu stanowią tymczasem systemy zmierzające do uprzedmiotowienia jednostki, przy odwołaniu się do najniższych instynktów oraz doraźnych korzyści. W refleksji politycznej papież Franciszek nawiązuje bezpośrednio do swojej encykliki Laudato si, a w dalszej perspektywie do konstytucji Gaudium et spes.