Praca ludzka w starożytnej Grecji oraz Piśmie Świętym - Kierzkowski, Mateusz (Teologia i Człowiek, 2012)
Praca stanowi nierozerwalny element składowy ludzkiego życia, bytowania człowieka na ziemi. W konieczności i możliwości pracy ujawnia się głęboka prawda o istocie człowieczeństwa. Jednak każda epoka historyczna charakteryzuje się specyficznym dla siebie spojrzeniem na wartość pracy ludzkiej. Ponieważ współczesne spojrzenie na pracę ludzką, jej rozumienie i sposób jej wartościowania sięgają swoimi korzeniami czasów starożytnych, autor niniejszego artykułu dokonuje prezentacji poglądów na temat pracy oraz prób jej definiowania w starożytnej Grecji, jak również w tekstach Nowego i Starego Testamentu. W pierwszej części artykułu przedstawione zostało rozumienie pracy w starożytnej myśli filozoficznej (Sokrates, Platon, Arystoteles). Z kolei drugą część artykułu stanowi ukazanie znaczenia pracy w tekstach Starego i Nowego Testamentu. Analizując teksty Pisma Świętego na temat pracy, dochodzimy do wniosku, iż zasadnicze prawdy o człowieku, wytyczające linie jego bytowania na ziemi, zostały wypowiedziane w tajemnicy stworzenia.