Liturgical Anamnesis as an Element of the Euchology of the Mass - Brzeziński, Daniel (Teologia i Człowiek, 2021)
Anamneza liturgiczna jako element euchologii mszalnej Pojęcie „anamnezy” stało się we współczesnej teologii liturgii dominantą określającą liturgię. Bez zrozumienia istoty anamnezy nie można zrozumieć istoty liturgii chrześcijańskiej. Innymi słowy, bez anamnezy liturgia nie byłaby liturgią. Anamneza w liturgii jest przede wszystkim obiektywnym wspominaniem i aktualizowaniem hic et nunc Misterium Paschalnego Chrystusa. Jest pamiątką przeszłości, ale i antycypacją zbawczej przyszłości i liturgii niebiańskiej. Natomiast w sensie węższym anamneza stanowi integralną część euchologii chrześcijańskiej. W opracowaniu przedstawiono anamnezę w tym drugim znaczeniu: jako formalny element w strukturze euchologii, wspominający nie tylko poszczególne etapy i fakty z życia Chrystusa, ale całą historię zbawienia zarówno w sensie teologicznym, jak i chronologicznym.