Is Interreligious Dialogue Even Possible? Meeting the Other in a Philosophical Approach - Karpiuk, Sylwia (Teologia i Człowiek, 2022)
Czy dialog międzyreligijny jest w ogóle możliwy? Spotkanie z Innym w ujęciu filozoficznym Wolność religijna, aby móc się urzeczywistnić, wymaga możliwości podjęcia dialogu międzyreligijnego. Czy taki dialog zmierza do zniesienia różnic między religiami? Czy dialog powinien prowadzić do synkretyzmu? W artykule staram się uchwycić istotę dialogu międzyreligijnego w oparciu o współczesną filozofię, prezentując koncepcję nastawienia dialogicznego, które to nastawienie stanowi warunek możliwości samego dialogu. Opisuję pięć koniecznych założeń, składających się na nastawienie dialogiczne, które muszą zostać przyjęte przed spotkaniem z Innym. Przedstawiam również krótko ideę tikkun olam – żydowską koncepcję naprawy świata. Jej współczesna recepcja stworzyła idealną atmosferę dla traktowania dialogu międzyreligijnego jako ważnego kroku w dążeniu do pokoju i sprawiedliwości.