Das Interesse des Theologen an naturwissenschaftlichem Wissen. Die Suche nach den Gründen - Anderwald, Andrzej (Teologia i Człowiek, 2021)
Teolog zainteresowany wiedzą przyrodniczą. W poszukiwaniu racji Artykuł jest próbą wskazania na racje, z powodu których teolog powinien interesować się innymi naukami. Otwarcie Kościoła na naukę jest kwestią istotną dla wiary chrześcijańskiej. Jej uzasadnienie dokonywane jest dziś w klimacie myślenia naukowego, w którym ważną rolę odgrywają naukowe sposoby poznawania świata, jak również sam przyrodniczy obraz świata. W artykule zostaną przedstawione kolejno następujące racje: 1) antropologiczna; 2) ekologiczna; 3) kerygmatyczna.