Przemoc wobec ludzi starszych w rodzinie. Zarys problematyki - Różański, Tomasz (Teologia i Człowiek, 2021)
Niniejszy artykuł poświęcono problematyce przemocy wobec ludzi starych w rodzinie. Punktem wyjścia podjętych rozważań było omówienie roli i miejsca seniorów w rodzinie jako naturalnym środowisku ich życia. Następnie zwrócono uwagę na problem przemocy domowej – określono jej istotę, główne objawy i konsekwencje. W dalszej kolejności podjęto zagadnienie przemocy wobec osób starszych w rodzinie oraz poruszono wybrane kwestie dotyczące jej profilaktyki.