Książę Apostołów – sługa sług bożych o oczyszczaniu papieskiej liturgii ze świeckiego protokołu - Mikołajczak, Michał (Teologia i Człowiek, 2021)
Artykuł stanowi próbę opracowania dawnych zwyczajów i tradycji towarzyszących liturgii papieskiej. Poprzez podjętą analizę dokumentów i opracowań, ukazane zostały zależności, jakie zachodzą między liturgią Kościoła Katolickiego i ceremoniałem dyplomatycznym. Podążając za wskazówkami abp. Piero Mariniego (Mistrza Papieskich Ceremonii Liturgicznych w latach 1987-2007) zawartymi w książce „Liturgia i piękno. Nobilis pulchritudo”, autor ukazał przeplatanie się liturgii i świeckiego protokołu na trzech płaszczyznach. Omówione zostało użycie trąb podczas uroczystości z udziałem Ojca Świętego, a także papieskie paramenta oraz papieski orszak. Zawarte w opracowaniu spostrzeżenia mogą stanowić punkt wyjścia do dalszej analizy tematu. Zależności pomiędzy sprawowanym kultem, a sprawowaniem władzy mają swoje historyczne uzasadnienie. Tak jak w liturgii odkrywamy świecki protokół, tak w protokole dostrzegamy elementy liturgii.