Influence of Catholic School on Development of Education in Poland - Kędzierski, Jacek (Teologia i Człowiek, 2019)
Szkolnictwo katolickie cieszy się od wieków zaufaniem w wielu krajach świata. Kościół katolicki na przestrzeni wieków ma duże osiągnięcia w dziedzinie edukacji. W Europie w takich krajach, jak Belgia, Francja, Holandia ponad połowa wszystkich szkół to szkoły katolickie. Trzeba jednak pamiętać, że w tych krajach nie zlikwidowano szkolnictwa katolickiego ze względów politycznych, jak to było w Europie Środkowo-Wschodniej, w tym w Polsce, gdzie szkolnictwo katolickie zostało po II wojnie światowej zlikwidowane z powodów ideologiczno-politycznych. W niniejszym artykule został przedstawiony wpływ szkoły katolickiej na rozwój edukacji w Polsce. Szkoły katolickie realizują swoją misję edukacyjną i wychowawczą w określonym miejscu i czasie. Początki szkolnictwa katolickiego w naszym kraju sięgają XIII wieku. Były to najpierw pojedyncze elitarne placówki tworzone przy katedrach, klasztorach i parafiach. Miały one charakter przede wszystkim religijny, moralny i patriotyczny. Celem tego artykułu jest próba przybliżenia troski Kościoła o dzieci i młodzież, by były kształcone i wychowywane zgodnie z wartościami chrześcijańskimi. Artykuł ukazuje, że szkolnictwo katolickie w Polsce odbudowuje się od roku 1989, wówczas było tylko 11 szkół katolickich (w tym 9 liceów ogólnokształcących i 2 szkoły zawodowe), a w roku 2018 było już 610 szkół katolickich, edukujących na różnych etapach kształcenia – szkoły podstawowe, gimnazja, licea, technika i szkoły zawodowe. Są to szkoły bardzo dobre, osiągające wysokie wyniki w nauce, dbające o bezpieczeństwo dzieci i młodzieży, chętnie wybierane przez rodziców i ich dzieci. To prawda, że nikt nie zastąpi rodziców w wychowaniu dzieci, ale szkoły katolickie chętnie wspierają ich, troszcząc się o integralny rozwój młodego człowieka. Niewątpliwie działalność dydaktyczna i wychowawcza szkół katolickich w naturalny sposób wpisuje się w posłannictwo Kościoła, przybliżając osobę Jezusa Chrystusa i Jego Ewangelię. Takie motywy przyświecają tym, którzy powołują do istnienie i prowadzą szkoły katolickie w Polsce.