Chrześcijańskie braterstwo w świeckim społeczeństwie. Refleksje na podstawie nauczania Josepha Ratzingera - Łużyński, Wiesław (Teologia i Człowiek, 2019)
Podstawowe wartości współczesnych społeczeństw, takie jak godność i prawa człowieka, równość, solidarność i sprawiedliwość, wyrosły z chrześcijaństwa. Braterstwo również należy do tych wartości, a jego źródłem jest Ewangelia Chrystusa. Według interpretacji J. Ratzingera, jest to wezwanie do opuszczenia naszego własnego ja i zwrócenia się do wspólnoty kościelnej, ponieważ chrześcijaństwo polega na „byciu dla innych”. Chrześcijanie uczą się braterstwa w Kościele, parafiach i wspólnotach apostolskich. Służą innym, ucząc ich braterstwa poprzez misję i zaproszenie dla braterskiej wspólnoty oraz poprzez agape i cierpienie. Chrześcijaństwo wnosi do wspólnoty obywatelskiej teologicznie uzasadnioną ideę braterstwa i doświadczenia wspólnoty w strukturach kościelnych.