Teza o aksjologicznej neutralności uczuć a katolicka nauka o ich roli w życiu moralnym człowieka. Próba antropologiczno-etycznej analizy problemu - Dutkiewicz, Tomasz (Teologia i Człowiek, 2018)
W wypowiedziach i publikacjach niektórych autorów, także katolickich, pojawia się lansowana w sposób dobitny teza, w myśl której ludzkie uczucia nie podlegają ocenie moralnej. Wydaje się, że powoływanie się w jej uzasadnieniu na myśl św. Tomasza z Akwinu, czy też na Katechizm Kościoła Katolickiego, świadczyć może co najmniej o wyjątkowo nieuważnej lekturze tych tekstów, z którymi teza ta nie daje się pogodzić. Celem opracowania jest przedstawienie antropologiczno-etycznych uwarunkowań problemu, w szczególności zaś wskazanie na przyjmowanie przez niektórych teologów antropologicznych podstaw sprzecznych z nauka objawioną, zaczerpniętych z wpływowych koncepcji psychologicznych oraz na nieuwzględnianie różnorodności przejawów życia uczuciowego, skutkujące brakiem precyzji sformułowań w odniesieniu do ich moralnej oceny.