Trzy wielkie symbole chrzcielne Wigilii Paschalnej w nauczaniu Josepha Ratzingera – Benedykta XVI - Woźniak, Jakub J. (Teologia i Człowiek, 2018)
Artykuł omawia trzy wielkie symbole, które dominują w liturgii Wielkiej Soboty: światło, ogień, wodę i „nową pieśń” – Alleluja w oparciu na nauczaniu Josepha Ratzingera – Benedykta XVI. Te trzy wielkie symbole wpisują się i wyjaśniają nam, czym jest tajemnica Wielkanocy, tajemnica naszego życia. Światło, ogień rozprasza ciemności świata oraz oświeca człowieka, oświeca jego drogę, wskazując kierunek jego ziemskiej wędrówki. Woda jest symbolem obmycia z brudu grzechu, symbolem zanurzenia w śmierci i narodzeniem się do nowego stworzenia. „Nowa pieśń” – Alleluja jest przejawem radości, gdzie słowa nie mają większego znaczenia. Jest przejawem tego, czego dokonał Jezus Chrystus dla rodzaju ludzkiego, dla świata. Te trzy symbole Wigilii Paschalnej wpisują się w cały kontekst życia chrześcijanina: od początku aż do końca, kiedy to, co przed ludzkimi oczami, w czasie ziemskiej drogi jest zakryte, a objawi się w pełni, kiedy wejdzie do chwały Boga, kiedy to, co na ziemi ukazywane jest pod postacią symboli, tam odsłoni się w pełni.