Kosmiczne misterium świata w "Poezji o atomach" Dżelal addin Rumiego - Borek, Bartłomiej (Teologia i Człowiek, 2019)
Artykuł jest próbą rozpoznania mikro- i makrokosmicznych inspiracji sufickiego poety. Badając jeden z jego najpiękniejszych Rubbajatów, autor wykorzystał założenia metodologiczne postulowane przez prekursorów atomizmu, by dotrzeć do odpowiedzi na stawiane w rozprawie pytania o byt i obecność Boga w świecie. Pisząc o Absolucie przypomniano myśli Hermesa Trismegistosa, a także teologiczne koncepcje Blaise’a Pascala. Pracę wieńczy refleksja nad obecnością i funkcjonowaniem sacrum w dziele Rumiego.