Program formacyjny Ruchu Wiernych Serc jako propozycja sposobu wyjścia z kryzysu - Rucki, Mirosław (Teologia i Człowiek, 2020)
Artykuł przedstawia problem małżonków w kryzysie, ze szczególnym uwzględnieniem stanu osoby zdradzonej i porzuconej. Bazując na danych literaturowych i wskazówkach dotyczących pomocy w sytuacjach kryzysowych, opracowano program spotkań biblijnych wzmacniających czynnik religijny wspierający radzenie sobie w sytuacji kryzysowej. Osoby, które pragną zachować wierność małżeńską nawet pomimo niewierności współmałżonka, dzięki systematyczności prowadzonych spotkań i trwaniu w praktykach religijnych mają szansę na szybsze odzyskanie zdolności do pełnienia ról społecznych, wyciszenie silnych emocji negatywnych, przywrócenie równowagi wewnętrznej a nade wszystko ponowne dostrzeżenie sensu życia.