Uświęcenie czasu w głównych świętach biblijnego Izraela - Świątek, Ireneusz (Teologia i Człowiek, 2017)
Zagadnienie czasu w perspektywie przestrzeni liturgicznej Izraela jest ważne i w bardzo konkretny sposób wysuwa się przed porządek przestrzeni i zewnętrznej obrzędowości. Celem tego artykułu jest przedstawienie głównych świąt biblijnego Izraela, takich jak: Paschy, Święta Tygodni i Święta Namiotów w ich relacji do Święta Świąt, czyli Szabatu. Każde z tych trzech świąt jest zatem aktualizacją charakteru i znaczenia samego Szabatu, zwielokrotnieniem w przestrzeni czasu uświęconego przez YHWH w dziele stworzenia. Te bezpośrednie konotacje omawianych Świąt z Szabatem wskazują na ich wymiar ponadprzestrzenny, transcendentny i przemieniający. Tak rozumiane święto staje się stanem ducha, a nie jedynie miejscem czy aktem.