Bierzmowanie w kontekście katechezy szkolnej – razem czy osobno? - Panuś, Tadeusz (Teologia i Człowiek, 2017)
O religijnym obliczu społeczeństwa polskiego XXI w. będzie decydowało współczesne pokolenie młodzieży. W związku z tym, że wartości religijne nie są najmocniejszą cechą młodych katolików, trzeba zapytać, jakie należy podjąć działania, aby doprowadzić młodzież do głębokiego życia zgodnego z Ewangelią. Wydarzeniem o religijnym charakterze, najważniejszym w życiu nastolatka, jest przyjęcie sakramentu bierzmowania. Niniejszy artykuł to próba refleksji nad przygotowaniem do tego sakramentu jako szansą rozwoju wiary. W myśleniu o tym przygotowaniu widoczna jest tendencja, którą można nazwać sakramentalizacją, gdzie silny akcent położony jest na jak najlepsze przygotowanie do bierzmowania, bez planowania co dalej. W konsekwencji prowadzi to do przyjęcia sakramentu, założenia, że zakończony został pewien etap formacji chrześcijańskiej, co skutkuje zjawiskiem „pożegnania z Kościołem”. Warto popatrzeć na przygotowanie do bierzmowania jako na ważny element rozwijania wiary, gdzie w centrum jest sakrament, ale celem jest doprowadzenie młodych do głębokiej wiary. Poszukiwania i działania duszpasterskie muszą iść w różnych kierunkach. Jedną z podstawowych form duszpasterstwa dzieci i młodzieży pozostaje katecheza realizowana w szkolnej rzeczywistości. Duszpasterstwa dzieci i młodzieży nie można jednak ograniczyć do samej tylko katechezy szkolnej. Stąd dalsze poszukiwania, owocem których są m.in. propozycje różnych ruchów religijnych, rekolekcje w drodze, pielgrzymki, spotkania modlitewne, stowarzyszenia sportowe łączące sport z religijnością, ośrodki kulturalne propagujące kulturę i wartości chrześcijańskie i, rzecz jasn,a liturgia sakramentów, słowem – wszystko to, co dzieje się w parafii. W tym artykule zwracamy uwagę na możliwości, jakie stwarza nauczanie religii w szkole oraz w parafii w czasie przygotowania młodzieży do sakramentu bierzmowania. Te dwie rzeczywistości, które spotykają się w sakramencie bierzmowania, staną się przedmiotem refleksji w aspekcie prowadzenia nastolatków do życia zgodnego z Ewangelią. Wszystko to zostanie poprzedzone religijno-społecznym portretem dzisiejszego nastolatka.