Lekcja religii wobec edukacji kulturalnej - Skoczylas, Kazimierz (Teologia i Człowiek, 2017)
W procesie kształtowania się tożsamości młodego pokolenia ważną rolę odgrywa zarówno nauczanie szkolne, jak i proces edukacji kulturalnej. Proces nauczania jest określony przez obowiązujące programy nauczania, pracę nauczycieli oraz zaangażowanie ucznia w ten proces. Równocześnie dokonuje się edukacja kulturalna.