Rzeczywistość grzechu w czytaniach biblijnych Obrzędów Sakramentu Pokuty - Kwiatkowski, Dariusz (Teologia i Człowiek, 2011)
Proklamacja słowa Bożego ma szczególne znaczenie w liturgii pokutnej, w której pełni funkcję katechezy mistagogicznej. Z jednej strony ukazuje rzeczywistość grzechu i jego konsekwencje, a z drugiej strony mówi o przebaczeniu i pojednaniu. Poprzez słuchanie słowa Bożego dokonuje się proces ewangelizacji sumienia. Dobra nowina, którą słyszy penitent w liturgii sakramentu pokuty i pojednania prowadzi go do nawrócenia, czyli do powrotu do domu Ojca.