Stałość i zmienność w nauczaniu społecznym kościoła. 20 lat po encyklice Jana Pawła II Sollicitudo rei socialis - Łuzyński, Wiesław (Teologia i Człowiek, 2007)
Nauczanie to kształtowało w ciągu wieków pewną stałą tradycję. Musiało jednocześnie konfrontować się z aktualnymi problemami, jakie niosła nieustannie zmieniająca się rzeczywistość. Nauczanie społeczne Kościoła jest więc stałe, a zarazem zmienne. Na te dwie jego cechy zwraca uwagę Jan Paweł II w drugiej swojej społecznej encyklice Sollicitudo rei socialis (1987).