Tekst natchniony w obliczu nowych technologii. Biblia Tysiąclecia w aplikacji na telefon. Perspektywa wydawcy - Aleksandrowicz, Renata; Repucho, Ewa (Teologia i Człowiek, 2017)
Przemiany technologiczne i cywilizacyjne zmieniają oblicze Biblii. Na przestrzeni wieków Księga ksiąg podlegała nieustannej ewolucji: pojawiają się nowe tłumaczenia, zależnie od możliwości technicznych, a także mód i prądów estetycznych, zmieniają się formy prezentowania tekstu i jego udostępniania. Dziś coraz większą popularność zdobywają aplikacje mobilne. W artykule zaprezentowano najpopularniejszą mobilną wersję Biblii Tysiąclecia dostępną za pośrednictwem aplikacji Pismo Święte Przemysława Bieruta, przeprowadzono badania typograficzne edycji, porównano, pod względem edytorskim formę mobilną z kodeksem oraz przeanalizowano wpływ nowoczesnych technologii na zmiany procesu wytwarzania Księgi Ksiąg, wyciągając jednocześnie wnioski o charakterze ogólniejszym.