Rozbudzić pamięć chrztu (Katecheza o chrzcie św. z wykorzystaniem ePortfolio) - Bilicka, Beata (Teologia i Człowiek, 2017)
Obchody 1050 rocznicy chrztu Polski, przypadające w 2016 roku, kierują uwagę nie tylko w stronę wydarzenia, które przed wiekami radykalnie wpłynęło na losy polskiego narodu i Kościoła, ale także na sakrament chrztu świętego – wydarzenie całkowicie zmieniające duchowe życie ochrzczonego. Okres niemowlęctwa, w którym najczęściej w Polsce przyjmuje się chrzest powoduje, że często zapomina się o tym dniu, nie pamięta jego daty. Dlatego potrzeba działań duszpasterskich i katechetycznych mających na celu rozbudzenie wśród wiernych pamięć dnia zrodzenia do życia nadprzyrodzonego. Celem artykułu Rozbudzić pamięć chrztu. Katecheza o chrzcie św. z wykorzystaniem ePortfolio dr hab. Beaty Bilickiej jest opisanie zastosowania metody ePortfolio w szkolnym nauczaniu religii, w celu rozbudzenia pamięci chrztu, o którą nieraz prosił papież Franciszek. Artykuł dzieli się na trzy części. W pierwszej krótko scharakteryzowane zostały istotne elementy papieskiej katechezy o chrzcie świętym. Następnie przedstawiono narzędzia niezbędne do tworzenia ePortfolio. W przedostatnim punkcie opisano zastosowanie metody ePortfolio w szkolnym nauczaniu religii, w celu rozbudzenia pamięci chrztu wśród młodzieży gimnazjalne. Artykuł wieńczy krótkie zakończenie. Podstawowym źródłem opracowania są przede wszystkim dwie katechezy środowe na temat chrztu świętego, wygłoszone przez papieża Franciszka w cyklu siedmiu katechez o sakramentach.