Obligatoryjność używania tytułów chrystologicznych w przepowiadaniu homilijnym - Wasilewski, Edward (Teologia i Człowiek, 2017)
Do Chrystusa możemy odnosić przymioty i właściwości obu natur, zarówno Boskiej, jak i ludzkiej. Na bazie tych założeń doktrynalnych ojcowie Kościoła, usiłując opisać Osobę Jezusa Chrystusa, Boga Wcielonego, utworzyli szereg nazw i terminów jedno- lub wielowyrazowych, które zwykło się oznaczać określeniem „tytuły chrystologiczne”. W oparciu o I księgę Pedagoga Klemensa Aleksandryjskiego zaprezentowano w niniejszej pracy podstawowe tytuły chrystologiczne w kontekście ich wykorzystania w przepowiadaniu homilijnym