Sześć dni stworzenia – Heksaemeron - Rucki, Mirosław (Teologia i Człowiek, 2016)
Artykuł zawiera krotki przegląd poglądów na opis sześciu dni stwarzania świata (Rdz 1). Pomimo dominowania przez wieki interpretacji dosłownej, w ostatnich dziesięcioleciach pod wpływem ustaleń nauk przyrodniczych popularne komentarze biblijne, a nawet Katechizm raczej sugerują symboliczne znaczenie sześciu dni. Artykuł wskazuje, że zmiana układu odliczania nie tylko uprawnia do dosłownej interpretacji, ale również pozwala na przeliczenie długości omawianego czasu z wykorzystaniem współczynników znanych w kosmologii. Również ustalenia fizyki kwantowej rzucają interesujące światło na prehistorię.