Główne rysy sylwetki duchowej bł. ks. Jerzego Popiełuszki - Glombik, Konrad (Teologia i Człowiek, 2015)
Postać bł. ks. Jerzego Popiełuszki doczekała się już kilku poważnych opracowań, przedstawiających jego biografię. Również akta z procesu dotyczącego jego zamordowania przedstawiają różne wątki z jego życia i charakteryzują jego postać, a także wydarzenia z jego życia. Biografia i faktografia dotyczące jego osoby, na którą składa się wiele wątków i świadectw, jest mocno złożona. Inną ciekawą, aczkolwiek podobnie złożoną kwestią, jest adekwatne przedstawienie sylwetki duchowej znanego na całym świecie kapłana zamordowanego przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa. Nie pozostawił on po sobie testamentu duchowego, a zapiski i kazania, zawierające wiele oryginalnych myśli, pozwalają jedynie pośrednio na zarysowanie istotnych cech duchowości ich autora. Na fakt, że postać bł. ks. Jerzego Popiełuszki charakteryzuje specyficzna duchowość, wskazują słowa Jana Pawła II wypowiedziane 7 czerwca 1991 r. we Włocławku, który określił go biblijnym stwierdzeniem „człowiek wewnętrzny”. Niniejszy artykuł syntetycznie ukazuje wiodące i specyficzne rysy sylwetki duchowej bł. ks. Jerzego Popiełuszki, jakie wyłaniają się z analizy jego życiorysu, zachowanych notatek, udzielonych wywiadów i wygłoszonych homilii, a także świadectw o nim osób, które go znały. Do istotnych elementów sylwetki duchowej tego bohaterskiego kapłana należy jego postawa głębokiej wiary i zawierzenia Bogu, niezłomnej nadziei, niestosowania przemocy i sprzeciwu, a także społeczne konsekwencje wyznawanej wiary.