Katolicki pogrzeb apostatów. Elektroniczna baza danych jako remedium na problem weryfikacji statusu kanonicznego osoby zmarłej - Cymerman, Krzysztof (Teologia i Człowiek, 2026)
Apostata to osoba, która dokonała formalnego aktu odstępstwa od wiary katolickiej, porzucając całkowicie Kościół, co skutkuje utratą praw, w tym do pogrzebu katolickiego. Skala apostazji w Polsce jest marginalna, choć dane te są niepewne. Artykuł jest konkretną odpowiedzią na nauczanie Magisterium Kościoła o wykorzystaniu internetu i technologii w pracy duszpasterskiej. Autor omawia problem katolickiego pochówku apostatów wynikający z niedoinformowania duszpasterza z powodu trudności w dostępie do ksiąg metrykalnych. Proponowanym rozwiązaniem jest stworzenie i upowszechnienie elektronicznej bazy danych zawierającej informacje o statusie kanonicznym wiernych.