Między transcendencją a komunią: teologia energii Bożych u Grzegorza Palamasa - Słomski, Wojciech (Teologia i Człowiek, 2026)
Artykuł podejmuje analizę teologii energii Bożych u Grzegorza Palamasa jako kluczowej kategorii umożliwiającej zachowanie napięcia między absolutną transcendencją Boga a realnością komunii człowieka z Bogiem. Autor ukazuje, że palamickie rozróżnienie między boską istotą a energiami nie stanowi metafizycznego rozszczepienia Boga ani odstępstwa od doktryny boskiej prostoty, lecz jest konsekwentną artykulacją patrystycznej metafizyki uczestnictwa, zakorzenionej w tradycji apofatycznej Pseudo-Dionizego Areopagity. Analiza ontologiczna prowadzi do wykazania, że energie Boże są niestworzone, realne i w pełni boskie, a zarazem nie są istotą Boga, dzięki czemu mogą stanowić ontologiczny fundament przebóstwienia bez naruszenia granicy między Stwórcą a stworzeniem. W perspektywie soteriologicznej artykuł ukazuje przebóstwienie (theosis) jako realne uczestnictwo w boskim życiu, dokonujące się poprzez energie Boże, a nie przez uczestnictwo w istocie Boga. W części antropologicznej autor wskazuje, że palamicka teologia energii oferuje spójną wizję człowieka jako bytu relacyjnego, którego spełnienie dokonuje się w komunii, a nie w ontologicznej absorpcji. Recepcja eklezjalna palamizmu, potwierdzona przez synody konstantynopolitańskie XIV wieku, zostaje przedstawiona jako kluczowe kryterium interpretacyjne tej doktryny. Artykuł kończy się wskazaniem aktualności palamickiej teologii energii dla współczesnej antropologii teologicznej i debaty o komunii.