Rodzina jako "osamotniony" podmiot wychowania – wyzwania współczesnego systemu edukacyjnego i duszpasterskiego - Stepulak, Marian (Teologia i Człowiek, 2026)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest problem rodziny jako „osamotnionego” podmiotu wychowania. Wychowanie rodzinne powinno pozostawać w synergii ze szkołą i Kościołem, które są kolejnymi podstawowymi podmiotami wychowania. W pierwszej części artykułu została podjęta kwestia zadań wychowawczych współczesnej szkoły, która w szczególny sposób stawia wyłącznie na edukację. Innym podmiotem wychowania jest Kościół, który koncentruje się na wychowaniu poznawczym, moralnym, religijnym i duchowym. Niestety katecheza szkolna jest ograniczana i minimalizowana przez władze państwowe. W tej sytuacji ogromne znaczenie wychowawcze staje przed rodziną, która staje się osamotniona w holistycznie rozumianym wychowaniu.