Zgromadzenie słucha Prawa – słowa Bożego. Studium historyczno-kulturowo-teologiczne - Superson, Jarosław (Teologia i Człowiek, 2026)
Fragment Księgi Nehemiasza (Ne 8,1–12) przedstawia praktykę żydowskiej wspólnoty, która powróciła z wygnania w Babilonii. Badacze łączą go z początkami synagogi i lekturą pism. Zaprezentowane studium historyczno-kulturowo-teologiczne odpowiada na następujące pytania: Kto czyta księgę Prawa Mojżeszowego? Gdzie ją czyta? Co należy rozumieć przez wyrażenie „księga Prawa Mojżeszowego”? Z czego ją czytano? Kiedy zrealizowano tę lekturę? Jak ją czytano? Odpowiedzi na zadane pytania zbliżają czytelnika do poznania współczesnego stanu wiedzy o antycznej praktyce proklamacji słowa Bożego i teologii słowa Bożego.