Wychowanie do wartości etycznych w rodzinie – między tradycją a współczesnością - Kaczorowski, Grzegorz (Teologia i Człowiek, 2025)
Artykuł podejmuje problem wychowania etycznego w rodzinie jako jednego z kluczowych zagadnień współczesnej refleksji pedagogiczno-teologicznej. Rodzina, będąca podstawową wspólnotą życia, stanowi niezastąpione środowisko formowania człowieka w wymiarze moralnym, społecznym i duchowym. Wychowanie etyczne nie sprowadza się jedynie do przekazywania norm, lecz obejmuje całokształt relacji i doświadczeń, w których dziecko uczy się miłości, odpowiedzialności i rozróżniania dobra od zła. Współczesność stawia jednak rodzinę wobec licznych wyzwań – globalizacji, rozwoju technologii cyfrowych, pluralizmu wartości oraz kryzysu więzi międzyludzkich – które utrudniają proces kształtowania spójnego systemu etycznego. Fundamentem wychowania pozostają miłość i odpowiedzialność, rozumiane jako zasady porządkujące życie moralne i chroniące wychowanie przed relatywizmem. W tym kontekście rodzina jawi się jako „szkoła bogatszego człowieczeństwa”, w której codzienne życie i świadectwo rodziców stanowią podstawę kształtowania dojrzałej osobowości. Pomimo przemian cywilizacyjnych i technologicznych rodzina zachowuje centralną rolę w przekazie wartości i budowaniu ładu moralnego. Jej zadaniem jest harmonijne łączenie tradycji z wyzwaniami współczesności, tak aby wychowanie etyczne pozostawało procesem integralnego rozwoju człowieka i jego odpowiedzialnego uczestnictwa w życiu społecznym.